МОЛИТВЕНИК

Симбол Вере

Верујем у једнога Бога Оца, сведржитеља, творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, јединородног, од Оца рођеног пре свих векова, светлост од светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, нествореног, једносуштног Оцу, кроз кога је све постало.

Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек.

И који је распет за нас у време Понтија Пилата и страдао и био погребен.

И који је васкрсао у трећи дан, по Писму.

И који се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца.

И који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима и Његовом царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворног, који од Оца исходи и који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави. Који је говорио кроз пророке.

И у једну свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века.

Амин.

Молитва Господња

Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу.

Хлеб наш насуштни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим.

И не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.

Амин.

Богородице Дјево

Богородице дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом; благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

Амин.

Молитва пре Светог Причешћа

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да спасиш грешнике, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело Твоје и да је ово сама пречасна Крв Твоја

Стога Ти се молим: помилуј ме и опрости ми сагрешења моја, учињена хотимице и нехотице, речју, делом, свесно и несвесно и удостој ме да се без осуде причестим пречистим Тајнама Твојим за опроштење грехова и за живот вечни.

Прими ме данас, Сине Божији, за причесника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим; нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: сети ме се Господе у царству своме.

Да ми причешће светим Твојим тајнама, Господе, не буде за суд или осуду, већ за исцелење душе и тела.

Амин.

Молитва после Светог Причешћа

Слава Теби Боже!

Слава Теби Боже!

Слава Теби Боже!

Твоје свето Тело, Господе Исусе Христе Боже наш, нака ми буде на живот вечни и пречиста Крв Твоја на отпуштење грехова. Нека ми ово причешће буде на здравље, радост и весеље; и на Твом страшном другом доласку удостој мене грешникада станем с десне стране славе Твоје, заступништвом пречисте Мајке Твоје и свих светих Твојих.

Владару Христе Боже, Царе векова и творче свега, благодарим Ти за сва добра која си ми дао и за причешће пречистим и животворним Тајнама Твојим. Молим Те, Благи и Човекољубиви, сачувај ме под кровом Твојим и у сенци крила Твојих, и даруј ми да се чистом савешћу до последњег даха свог достојно причешћујем Светињама Твојим на отпуштање грехова и на живот вечни. Јер си Ти хлеб живота, извор светиње, давалац добара, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова.

Амин.

Молитва у болести

Оче Свети, лекару душа и тела, кoји си послао Јединородног Сина Свог, Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа који исцељује сваку болест и избавља од смрти, излечи и мене од свих мојих душевних и телесних немоћи, и оживотвори ме благодаћу Христа Твог : молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и увек Дјеве Марије; силом Часног и Животворног Крста; посредништвом Чесних Небеских Сила бестелесних; Часног славног Пророка, Претече и Крститеља Јована; Светих славних и добропобедних мученика, преподобних и богоносних Отаца наших; Светих исцелитеља бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Јермолаја, Сампсона и Диомида, Фотија и Аниките, Талалеја и Трифуна; Светих и праведних Богоотаца Јоакима и Ане и свих Светих. Јер Ти си извор исцелења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Амин.

Молитва за болесника

Владико, Сведржитељу, Свети царе, ти који уразумљујеш и не усмрћујеш, који клецајуће утврђујеш и оборене усправљаш, и телесне муке човекове отклањаш, молимо се Теби, Боже наш, слугу свога (име болесника) који болује посети милошћу Својом.

Опрости му свако сагрешење вољно и невољно. О Господе, излечујућу силу Своју са небеса пошаљи, дотакни се тела његовог, угаси грозницу, укроти страст и сваку болест која се крије у њему, буди лекар слуге Свога (име болесника), подигни га са постеље болесничке и са одра страдања његовог, и даруј га свесавршеног Цркви Својој, да благоугађа Теби и твори вољу Твоју.

Јер Твоје је да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо. Оцу и Сину и Светоме духу, сада и увек и у векове векова.

Амин.

Молитва за децу

Господе Исусе Христе, који си сам био дете, и који си децу волео и благосиљао, помилуј и спаси децу нашег времена, да се некрштена крсте, а крштена да се вером у Тебе и љубављу према Теби утврде.

Спаси, Господе, ону децу коју њихови неверујући или зловерни родитељи кваре безбожјем или зловерјем и одвлаче их од Тебе, који си једини Спас и Избавитељ њихов.

Спаси, Господе, и ону децу коју бездушни зли учитељи, безбожни или зловерни, удаљују од Тебе Творца њиховог, и уводе у друштво душом огубаних.

Спаси, Господе, ону децу чије чисте душе оскрвњује сваки неморал на улици и разврат у позоришту, на телевизији и у биоскопу. Спаси их од ових нечистота.

Спаси, Милостиви, и ону дечицу без родитеља која су пала под руку сурових старатеља, злих очуха и маћеха. Спаси их од слушања хулних речи и гледања злих дела.

Помози, Свемогући, да деца узрасту и сазру за синовство Божије и грађанство Небеског Града, на вечно спасење, а у Твоју славу и хвалу.

Амин.

Молитва против злих сила

Господе Боже спасења нашега, Сине Бога живога који седиш на херувимима и који си изнад сваке власти, силе и господарства, Ти једини велики и страсни над свим што постоји око Тебе, Ти си поставио небо као свод, ти си створио земљу силом Твојом, Ти васељеном управљаш премудро, Ти тресеш поднебље на стубовима непокретним, Ти говориш сунцу и не сија, звезде запечаћујеш, запрећујеш мору и исушујеш га и гнев твој ништи сваку силу и моћ, кад заповедиш и камење тврдо троши се и распада, врата тучна поломио си, силника свезао си и оружје његово поломио си, мучитеља људског, крстом Твојим оборио си, змију си удицом Твога човечанства уловио и везама мрака свезао и у пакао бацио си.

Сам, Господе, који си утврђење оних, који се на Тебе надају, и снажна стена - град оних који Теби притичу, одагнај и поништи свако ђаволско дејство и насиље и сваку навалу његову од крова овога и од оних које он држи и који му служе и носе знамење победе крста Твога и призивају име Твоје.

О Господе, који си изагнао легеон демона и заповедио глухоме и немоме демону, и ономе кога је држао нечисти дух, да изиђу од човека и да се у њега никад више не врате, који си све мноштво невидљивих наших непријатеља потро, који си умудрио и уразумио верне који су позвали Тебе и дао им власт да сатиру главе змији и скорпији и сву силу вражију да одгоне, сам Владико, који си изнад свакога греха и искушења, сачувај све који су у овом дому, избави их од страха ноћнога и од сатаниних стрела које лете дању, од зле ствари која кроз таму пролази, да Твоје слуге, Твоје слушкиње, и деца њихова наслађују се твојом помоћи чувани анђелском војском, па да сви једномислено и верно певају: Господ је мој помоћник и не бојим се да ми што учини човек, и опет: не бојим се зла, јер си ми Ти са мном, јер си утврђење мојих, силни владалац, Господар света, Отац будућега века и Царство је вечно једино Твоје царство, сила и слава јесте са Оцем и Светим Духом сада и свагда и на вечне векове.

Амин.

Молитва за живе

Спаси, Господе, и помилуј децу моју (имена), супруга мога / супругу моју (име), родитеље моје (имена), духовнога оца мога (име), кумове моје (имена), сроднике моје (имена) и све православне.

Амин.

Молитва за упокојене

Упокој, Господе, душе уснулих слугу Својих: родитеља мојих (имена), сродника и предака (имена), добротвора (имена) и свих православних хришћана, и опрости им сва сагрешења вољна и невољна и даруј им Царство Небеско.

Амин.